De Gaarkeuken is in Rotterdam een bekend begrip. De Rotterdamse stichting, opgericht door Sjaak en Clara Sies, wil de armere mensen in Rotterdam een steuntje in de rug geven. Dit doet de Gaarkeuken door vijf dagen in de week maaltijden te maken. Wijkrestaurant Bij de Provenier is haar nieuwste vestiging.
Hoe Wijkrestaurant Bij de Provenier eerst maaltijden liet ophalen en bezorgen, openen de vrijwilligers nu ook haar deuren als écht wijkrestaurant. Het gaat al twee jaar lang mee, maar heeft nog weinig bekendheid.
Mensen met een moeilijke positie in de samenleving zijn over het algemeen schuw en schamen zich voor hun situatie’,
zegt André Smilde, een van de koks in het wijkrestaurant. Volgens André, die al 20 jaar kok is geweest in diverse wijkgebouwen in Rotterdam, is het armoedeprobleem nog lang niet opgelost. Zeker niet in Rotterdam.
‘We kunnen enkel een lichte bijdrage leveren. Het sociale aspect is daarin erg belangrijk. We willen daarom ook mensen kunnen verwelkomen binnen.’