Over de Gaarkeuken
De gaarkeuken, we kennen die term van de oorlog. Er was schaarste aan voedsel. En velen waren niet in staat om zelf voor een warme maaltijd te zorgen. Verschillende gaarkeukens voorzagen in de dagelijkse behoefte tijdens de crisisjaren. Die tijd ligt grotendeels achter ons en daar willen we ook niet naar terug. Intussen hebben we opnieuw verschillende crises meegemaakt.
Helaas is niet iedereen opgekrabbeld en in staat om een goede maaltijd te hebben. En sommigen zullen nog omvallen. Voor die mensen wil de Gaarkeuken van Rotterdam koken. Maar de Gaarkeuken is er niet alleen voor mensen die moeite hebben om financieel rond te komen. Ook andere bewoners uit de wijk zijn welkom om voor de gezelligheid aan te schuiven aan tafel. Want samen eten verdrijft een stuk van de eenzaamheid. Samen eten is elkaar ontmoeten. Contacten leggen, vriendschappen aangaan. Omzien naar elkaar. Iets dat we allemaal kunnen gebruiken. Welkom aan tafel voor een gezellige maaltijd!
Het ontstaan
Sjaak en Clara Sies, oprichters van Voedselbank Nederland, hebben nieuwe wegen gezocht om Rotterdammers, die het niet breed hebben te ondersteunen.
In samenwerking met Humanitas bereidden ze vanaf 21 maart 2017 voor drie dagen per week in de keuken van het verzorgingstehuis aan de Persoonshaven.
Een paar jaar later
In 2023 koken we 5 dagen per week: maandag t/m vrijdag. Iedere week zo’n 600 maaltijden, en dat aantal neemt alleen maar toe.
Vanuit de wijkteams, huisartsen, diaconieën en dergelijke worden onze gasten doorverwezen. Deze mensen mogen gratis komen eten. We vragen niet om hun verhaal, de doorverwijzing is al voldoende. Er is immers veel schaamte en waarom zou iemand keer op keer dit moeten vertellen.
Uiteraard staan we wel klaar als iemand zijn verhaal wel wil doen. Maar alleen uit eigen initiatief. Ook dan staan we graag voor onze gasten klaar!