De Gaarkeuken breidt snel uit, over twee jaar al 250 maaltijden

Rotterdam – De Gaarkeuken, ruim een jaar geleden gestart in verzorgingstehuis Steenplaat in Feijenoord, breidt steeds verder uit. Vanuit de door zorgbezuinigingen gesloten keuken van de Humanitaslocatie, worden sinds 2017 al maaltijden bezorgd aan de Koningskerk aan het Stieltjesplein en, sinds een maand, aan de voormalige Bethelkerk aan de Boergoensevliet. Daar komt een voormalige winkelruimte in de Oranjeboomstraat bij.

Door Jaap Deijbel

“We willen binnen twee jaar de maximale keukencapaciteit van 250 maaltijden per dag verstrekken. In de Bethelkerk maken er al zo’n 35 mensen gebruik van. De andere locaties zijn er, omdat deze centraler in de wijk liggen. In De Steenplaat eten dagelijks gemiddeld ruim vijftig mensen per dag. Zo’n driekwart woont in het tehuis, of de aanleunwoningen. Zij kiezen voor onze maaltijden omdat ze anders, na de keukensluiting, een diepvriesmaaltijd krijgen”, vertelt voedselbankpionier Sjaak Sies (76). Hij en zijn vrouw Clara zijn net als ooit bij de Voedselbank ook nu de initiatiefnemers.

Sjaak vervolgt: “Inmiddels is er dankzij wethouder Struijvenberg een tweedehands koelwagen en krijgen we van een aantal Albert Heijn-filialen gratis vlees en groenten. Het fonds De Verre Bergen financiert ons de komende drie jaar, waardoor we twee parttimers konden aannemen.”

“Het is de bedoeling”, vertelt de nieuwe coördinator Jan van Keulen, “dat Clara en Sjaak een stapje terug doen. Het is triest, maar ook mooi dat dit er is, want 12 procent van de Rotterdammers is echt arm. Hier kunnen ze niet alleen eten, maar vinden ze ook gezelligheid”. Van Keulen benadrukt verder dat er nieuwe vrijwilligers nodig zijn.

In de eerste aflevering van een nieuwe serie Het Geheim van Feijenoord, die vandaag (woensdag 23 mei) door RTV Rijnmond wordt uitgezonden, staat De Gaarkeuken centraal. Daarin vertelt Lysa, moeder van twee kinderen dat ze pas na twee jaar hoorde of ze financiële ondersteuning kreeg. Door geldgebrek stopte ze met haar studie en werd ze afhankelijk van de Gaarkeuken. Anita en haar puberzoon kunnen maar 60 euro per maand besteden aan eten. Ook Lititia eet vier dagen per week met haar 5 kinderen in De Steenplaat. Ze belandde in de schuldsanering, en leeft nu van 80 euro per week. Ze zegt: “Dan helpt dit echt. Eenmaal per week krijgen de moeders ook overgebleven brood, melk en eieren. Als alles goed gaat, ben ik over een jaar uit de schuldsanering en hoop dan met financiële steun mijn welzijnsopleiding weer op te pakken.”

bron: De Havenloods